Dnešní deník zaměřím na trochu filozofování. Zajímají mě odpovědi na dvě otázky.
1. Vzejde kvásek?
Nikdy jsem nevěděl, jak poznat, že kvásek vzešel, dokud jsem ho nenechal správně vzejít. A je to fakt geniální.
Bral jsem to dřív jako mýtus…něco jako svoji druhou otázku. Každý o tom mluvil, ale já to nikdy neviděl na vlastní oči.
A když to nastalo…paráda!
2. Zhořkne česnek?
Vždycky jsem slýchával a stále slýchávám, že když dlouho budete česnek zahřívat, tak zhořkne.
To je podle mě stále mýtus, protože jediný česnek, který je hořký, tak je spálený česnek a myslím si, že to je ta forma česneku, o které všichni mluví. Česnek, dokud není připálený, tak nemůže být hořký přece…asi.
Zatím jsem neměl hořký česnek a dělám ho vždycky hezky od začátku s cibulkou a nechávám ho propéct do zlatova, až se rozpadá.
Jedna odpověď zatím nebyla zodpovězena, protože dokud jsem neochutnal hořký česnek, tak nemůžu vědět, jestli existuje. Anebo můžu?
3 reakce na „Vzejde kvásek?“
A jakou má česnek chuť normálně? Tím myslím do jaké škatulky (sladká, slaná, hořká, kyselá) se řadí? Já bych ho pocitově dala někam na pomezí hořké a kyselé. Já osobně na tohle škatulkování moc nejsem, protože na to nemám cit 😀 Já rozlišuji spíš – dobré vs hnusné 😀
Ahoj, stran česneku, tepelnou úpravou ztrácí štiplavost. Například do polévek a omáček je ideální dát česnek až po odstavení z plotny-nevařit ho vůbec-aby byl co nejsilnější. Pokud ale chceš vůni česneku a né tu štiplavost, vemu česneku trochu víc a orestuju ho s cibulkou/jiným základem jídla, hned na začátku vaření. Spálenej česnek je spíš takovej nejedlej kousek uhlí, ale jestli je hořkej…spíš křupavej s příchutí dřevěnýho uhlí-takový věci nemám obecně nachutnaný, takže jen odhad… A při spálení zhořkne spíš paprika (myslím koření), česnek, za mě, tepelnou úpravou spíš sládne.
Parník
Ahoj, děkuji za detailní rozbor. Česnek mám moc ráda a obvykle ho upravuji restováním spolu s cibulkou, jak píšeš (nakrájený na kolečka). A nebo ho přidávám rozdrcený ke konci vaření, ale ještě to chvilku vařím. Příště to schválně zkusím udělat až po zhasnutí sporáku a uvidíme 🙂 Ještě mi moc chutná pečený česnek v troubě ve šlupce. Zatím se mi ještě snad nepodařilo ho spálit na uhel a snad to tak i zůstane 😀