Ahoj všichni!
Stejně jako Terminátor, i já jsem se rozhodla vrátit. A co mě k tomu donutilo? Rozhodně ne bodíky za psaní článků (ty jsem si vybrala už včera), ale týdenní výzva, po jejímž přečtení mi zůstaly stát vlasy na hlavě.
Jak mám sakra uvařit tradiční evropské jídlo?
V tu chvíli se mi samozřejmě veškeré recepty, které mi byly předávány z generace na generaci, totálně vykouřily z hlavy. Ale k čemu máme internet? A začala jsem googlit.
A začly se dít věci.
Proto bych vás v rámci tohoto článku chtěla zasvětit do divů a tajů evropské kuchyně, ale naschvál jsem si vybrala jídla, která jsou:
a) jednoduchá na přípravu
b) co nejdivnější
Tak pojďme na to!
- Broodje Hagelsdag (Nizozemsko)
Když se to přeloží do češtiny, mělo by to znamenat “sendvič krupobití.” Řekla bych, že název celkem dává smysl – na rozdíl od jídla samotného.
Co budete potřebovat:
- chléb
- máslo nebo margarín
- čokoládové posypání
Asi chápete, co s danými ingrediencemi máte dělat.
Sice vám to zničí Den bez mlsání, ale těmi 50 body za evropskou kuchyni se to dorovná!
2. Chip Butty (Velká Británie)
S touto hrůzou mám osobní zkušenost, když mi byla naservírovaná mou drahou adoptivní rodinou při školním zájezdu do Velké Británie. Prý se to servíruje společně s Fish&Chips, když vám dojdou hranolky a v jednom bufetu s rychlým občerstvením jsem to viděla asi za 4 – 5 liber (cca 120 – 150 kč) Zní to strašně – ale je to překvapivě celkem dobré!
Co budete potřebovat:
- 2 kusy toastového chleba
- máslo nebo margarín
- hranolky
- kečup
Tak aby bylo jasno – máslo i hranolky i kečup dovnitř. A ode všeho hodně!
3. Slambuc (Maďarsko)
Já se o tomto jídle dověděla poprvé od mých skautských bratří a vyděsilo mě to už v první chvíli. Další horor přišel, když to začali vařit na táboře – a poslední a největší, že to není tak špatný.
Co budete potřebovat:
- špek
- cibuli
- těstoviny
- brambory
Na špeku usmažíte cibuli, na to hodíte uvařené brambory a k tomu uvařené těstoviny. Mohou být jakékoliv (my to dělali s lasagnema). Dá se to servírovat i s třeba česnekem a chilli papričkami nebo pálivou klobásou . A prý se to má přesně dvaatřicetkrát otočit, aby se to nespálilo. A teprve potom je to hotový.
4. Zapečená krupicovka (Česká republika)
Nechme teď stranou ten věčný boj o krupicovou kaši. Protože tahle se stejně míchat nedá. Recept mám od mé skvělé matky, která ho má zas od její matky a ta zas od její matky (jak říkám, z generace na generaci)
Co budete potřebovat:
- jemná dětská krupička/krupice (jak to kdo má rád)
- mléko
- povidla
Podle receptu na druhé straně obalu od krupice uvaříme krupicovou kaši. Poté jí vyklepneme na pekáč, pomažeme povidly a pečeme dozlatova.
5. Germknödel (Rakousko)
O tomhle jsem věděla už dřív, ale když jsme to nedávno měli v jídelně, byl to celkem šok.
Co budete potřebovat:
- hladká/polohrubá mouka
- droždí
- cukr
- mléko
- vejce
- pudink v prášku
- mák
Podle receptu z kuchařky či z internetu připravte kynuté knedlíky s povidly. Knedlíky musí být velké, nejlépe jeden přes celý talíř. Poté si připravte pudink, přelijte jím knedlík a navrch posypte mákem a moučkovým cukrem.
Tohle je vše, co mě zatím napadá. Ale kdo ví? Třeba bude část 2!
Doufám, že jsem vás inspirovala, a že něco z toho třeba i uklohníte sami. Rozhodně dejte vědět!
A dejte vědět i v případě, kdy by vás napadly podobné brutální recepty, o které byste se chtěli podělit s ostatními.
Tak zase příště. A dobrou chuť!
_______________
Elen síla lúmenn’ omentielvo
8 reakcí na „Zápis II. aneb Divná evropská jídla, která si můžete udělat doma“
Sice si asi nic z výše uvedených receptů klohnit nebudu, ale vlastně mě to hodně bavilo číst, díky!
nemáš zač <3
Ahoj,
kdysi dávno jsem se vyučil kuchařem…neslyšel jsem ani o jednom tomhle “jídlu”, dobře by!
Jen bych chtěl dodat, že ČR je taky v evropě a nejčeštější jídlo je SMAŽÁK ;-D
jako jo, ale člověk by měl ochutnat i cizí kulturu, ne? a navíc na smažáku není vůbec nic divného, o tom tě každý Čech ujistí xD
Ahoj, až budeš mít volný den, nebo propálenou prokrastinaci, doporučím ti na streamu pořad “jak nás vidí svět” díl smažený sýr. Dávají tam v Austrálii vyzkoušet český věci/jídla, je to bžunda.
Parník
Ahoj! Já úkol splnila jednoduše a to s pečením skořicových šneků! Je to totiž tradiční dezert nebo pochoutka, která pochází ze Švédska, jen se u nás stala prostou.
Jako člověk studující v Británii jsem existenci Chip Butty nikdy nezaregistroval 😀
Ačkoliv…dává to smysl, všechny použité ingredience tvoří tak 90% britské kuchyně. Ale přeci jen je lepší si udělat tradiční Fish&Chips (a pro extra britský zážitek dodejte šťouchaný hrášek a hranolky polejte octem).
Souhlasím, Fish and Chips byl o dost pozitivnější zážitek – co se týče rozšíření, nevím, zda to není vyloženě specialita jihu, jiho-východu – my cestovali kolem Londýna, Doveru, Brigtonu a tak. Na druhou, naši adoptivní rodiče, pokud si pamatuju správně, pocházeli zase ze severu, takže těžko říct…