Pojďte na pastvu

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Když jsem si v pondělí přečetl email s borcovskými výzvami, zaradoval jsem se. Výzvu Jídlo jsem totiž právě splnil, aniž bych to tušil. Mezi má oblíbená velikonoční jídla patří jarní salát z pampelišek a dalších divokých bylin, který jsem právě připravil k večeři. Pojďte se inspirovat!

Pampeliškový salát jako v Alsasku (recept z Moje kniha divokých bylin

NA SALÁT: 3 hrsti pampeliškových listů, 30 g kostiček slaniny, 1 cibule 

NA ZÁLIVKU: 4 polévkové lžíce oleje, 2 polévkové lžíce octa, 1 polévková lžíce hořčice, sůl, pepř, 1 středně velký vařený brambor, trocha zakysané smetany, 1 vařené vejce 

Omyté a dosucha vytřepané pampeliškové listy natrháme na velikost soust. Na pánvi roztavíme slaninu a za chvíli přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Na zálivku smícháme ocet, olej a koření a vmícháme vidličkou rozmačkaný uvařený brambor. S trochou zakysané smetany umícháme hustou zálivku a vmícháme pampelišku. Nakonec do salátu zamícháme vejce nakrájené na kostičky. 

Já teda spolu s pampeliškou použil ještě bršlici kozí nohu, lze přidat i popenec (toho ne moc, je dost výrazný) nebo mladé kopřivy (ty je třeba předem pomačkat nebo spařit, aby nepálily). Slaninu jsme neměli, tak jsem cibulku osmažil na olivovém oleji a přidal k ní kostičky domácího sýra. Brambor do zálivky není nutný, ale zrovna jsme nějaké uvařené měli, tak jsem tam jeden dal. Namísto zakysané smetany jsem použil domácí jogurt. Ještě je fajn k tomu opražit slunečnicová semínka, salát je pak křupavější. Zjistil jsem, že není dobré je smažit spolu s cibulkou, neboť změknou.

Nejvíc mě na tom baví to, že člověk vyběhne na zahradu a natrhá, co mu přijde pod ruku. Vypleje pampelišku ze záhonů či trávníku a bršlici zpod keřů. Všichni jen nadávají, jaký je to plevel, ale málokdo ví, jak to vlastně může být dobré. Už se těším na druhé kolo! Mňam 🙂

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Napsat komentář