Ahoj,
pitu na cca čtyři porce:
Hladká mouka 500g
Voda 250ml
Droždí 5g
Sůl 1x čl
Olej 1x pl
Cukr ½čl
Do vlažný vody rozmíchej cukr, droždí a hrst mouky, zamíchej a nech chvíli kynout. Vznikne tzv kvásek (pokud nekyne, byla voda studená, moc horká, nebo droždí prošlé, vylejt a zkus znovu…)
Do mísy nasyp mouku, máš li čím prosej jí, nebudou hrudky, přimíchej sůl a v misce udělej důlek. Do důlku nalej kvásek, olej a přidej ruku, kterou to zamícháš, dokud to nepřestane lepit.
Nech kouli těsta cca 10 minut kynout v teple. Potom tvaruj kuličky a z nich placky 0.5-1cm vysoké, jde to normálně rukou, váleček netřeba.
Troubu vyhřej na 250°, chleba na plech (na pečící papír), placky na něm cca 10 minut nech odpočívat a do trouby s tím. 10-15 minut a budou do zlatova.
Ale budou tvrdý, vytahal sem je na talíř, ten dal do igelitovýho sáčku a za deset minut máš akorát teplou pitu k jídlu.
Co sem pek včera je snědený, dneska udělám další, ať máme co na sobotní výpravu
Parník
4 reakce na „Chléb Pita, aneb easy recept na splnění týdení výzvy“
Ps: kynutý těsto vždy vypadá složitě, ale celý to trvalo tak hoďku a deset minut a z toho sem ai moh zapsat 2x vaření, kynutí a pečení sem do “vaření” nepočítal, to pdacovalo droždí a trouba, já měl volno.
Parník
To zní proveditelně. Ovšem tento týden už to nestihnu, nechám si to na nějakou jinou příležitost. 😉
Díky za tip, to musím zkusit 🙂
Díky za recept. Já už jsem ale pečením chleba natolik zklamaná z předchozích zkušeností (jasně, pitu jsem ještě nezkoušela, ale i tak), a taky jsem tak moc závodila s časem, že jsem nakonec uklohnila jen polévku Ash Reshteh. Vařila jsem ji podle tohoto receptu, který mi vygeneroval ChatGPT:
Ash Reshteh
Ingredience:
1 šálek směsi italských nebo perlových nudlí
1/2 šálku zelené čočky
1/2 šálku červené čočky
1/2 šálku fazolí (například fazolí navy)
1 cibule, nasekaná
3 stroužky česneku, nasekané
1/2 šálku nasekané špenátové nebo řepné listy
1/2 šálku nasekané petrželové nebo koriandrové listy
1/2 šálku nasekané zelené cibule
6 šálků zeleninového vývaru
2 lžíce oleje
Sůl a pepř podle chuti
Jogurt a sušená máta na ozdobení
Postup:
Vařte nudle podle pokynů na obalu a nechte je stranou.
V hrnci zahřejte olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud nebudou měkké a lehce zlatavé.
Přidejte zeleninu (špenát, petržel, zelenou cibuli) a osmahněte asi 2-3 minuty.
Přidejte zeleninový vývar, červenou a zelenou čočku a fazole. Přiveďte k varu a pak vařte na mírném ohni asi 20-25 minut, dokud luštěniny nejsou měkké.
Přidejte vařené nudle do polévky a nechte vařit ještě asi 5 minut.
Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti.
Podávejte horké ozdobené lžící jogurtu a sušenou máty.
Ta tým Skautského borce
Surikata